mobile_menu_bg-1 header_menu_bg_v3

Naslovna Obnovljen kongresno-poslovni deo Sava Centra

Obnovljen kongresno-poslovni deo Sava Centra

Kompanija Delta Holding u rekonstrukciju Sava Centra ukupno je uložila više od 118 miliona evra. Obnova Sava Centra trajala je nepune dve godine, a rezultat je moderan, održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima tako da Beograd sada može da bude domaćin događaja koji okupljaju više od 5.000 posetilaca. Sava Centar je 9. novembra otvorio svoja vrata medijima, koji su imali priliku da obnovljeni prostor vide, ali i saznaju više o njemu i samom procesu obnove.

Kompanija Delta Holding rekonstrukciju je podelila u dve faze kopirajući i samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine – prvo je završen kongresno-poslovni deo, dok je završetak radova na obnovi Plave dvorane planiran sredinom 2024. godine. Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta povećan je sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena Immersive sala. Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u čuvenoj Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.

Tokom rekonstrukcije objekta u potpunosti je očuvana arhitektura Sava Centra koja je delo našeg čuvenog arhitekte Stojana Maksimovića i zbog koje je ovaj centar bio nominovan za Prickerovu nagradu, najveće svetsko priznanje u oblasti arhitekture. Stara staklena fasada zamenjena je energetski efikasnim staklima, ali je ostala ista boja fasade i kose linije po kojima se prepoznaje ovaj objekat. U unutrašnjosti je zadržana većina poznatih detalja arhitekte Aleksandra Šaletića, kao što su velike grube betonske površine, čuveni luster i drugi generacijama prepoznatljivi unutrašnji elementi. Očuvane su poznate tapiserije u Glavnoj kongresnoj dvorani i više umetničkih dela.

Posle rekonstrukcije Sava Centar postaje pametna i zelena zgrada, koja će biti globalno ekološki sertifikovana, kao jedini kongresni centar u ovom delu Evrope. Objekat je napravljen ne samo da štedi električnu energiju, već i da je proizvodi, zahvaljuljući solarnim panelima koji su instalirani na krovu.

Kao što je 1977. godine sagrađen sa pogledom u budućnost, tako i danas renovirani Sava Centar ima istu viziju: da oslonjen na svoju slavnu prošlost bude centar najvećih budućih događaja u glavnom gradu Srbije.

Otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar kada će se održati prvi Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika.