mobile_menu_bg-1 header_menu_bg_v3

Naslovna Delta Fondacija – 15 godina humanosti

Delta Fondacija – 15 godina humanosti

2022. godine Delta Fondacija napunila je 15 godina. 

5. novembra 2007. godine kompanija Delta Holding osnovala je Delta Fondaciju kao prvu korporativnu fondaciju na ovim prostorima sa ciljem da pruži podršku razvoju društvene zajednice u kojoj posluje.

Pokretanjem Delta Fondacije postavljen je cilj obnavljanja tradicije zadužbinarstva u Srbiji. Prva Deltina zadužbina – Dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom ,,Sunce“ – sagrađena je 2012. godine i poklonjena gradu Beogradu. Ovaj objekat danas koristi 126 osoba sa invaliditetom, imaju kvalitetan celodnevni boravak, rade sa stručnjacima i učestvuju u kreativnim radionicama.

Druga zadužbina poklonjena je gradu Kragujevcu 2016. godine – Sportsko rehabilitacioni centar za osobe sa invaliditetom ,,Iskra“, jedinstveni objekat u Srbiji i regionu, prilagođen svim oblicima invaliditeta koji korisnicima pruža priliku da ojačaju fizički i psihički i da ostvare svoj pun potencijal.

Na desetogodišnjicu postojanja Delta Fondacije, gradu Beogradu poklonjena je i skulptura ,,Odande Dovde“ poznatih vajara Mrđana Bajića i Ričarda Dikona, sa ciljem da ona krasi pešačku pasarelu od Kalemegdana do savskog pristaništa.

Kako bi pomoć bila održiva, rad Delta Fondacije u značajnoj meri usmeren je na oblasti u kojima kompanija ima najviše znanja, a to je poljoprivreda. Kroz projekat ,,Zasad za Budućnost“ od 2015. godine do 2018. godine, podržano je 14 udruženja i organizacija koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom po principima socijalnog preduzetništva, dok je kroz projekat ,,Naše selo’’ od 2018. godine do danas, obuhvaćeno je 3 sela u kojima je pomognut razvoj poljoprivredne proizvodnje i opšti kvalitet života na selu.

Delta Fondacija fokus stavlja i na mlade pa je tako kroz projekat ,,Fond za Budućnost“, u periodu od 2005. do 2019. godine, stipendirala 337 srednjoškolaca i 31 studenta, a mimo projekta i učenike i studente Poljoprivrednih škola i fakulteta, sa željom da ostanu na svojim imanjima i da tako ojačaju srpsko selo.

Kroz projekat ,,Treći roditelji’’ i zaposleni Delta Holdinga već 7 godina lično pomažu 51 dete u socijalno ugroženim porodicama. Kolege pomažu poklonima, ali još više ljudskim odnosom i prijateljskom podrškom.

Posebna pažnja u proteklih 15 godina posvećena je i unapređenju kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Kroz program radne prakse Delta Fondacija uticala je na edukaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, dok su ujedno podržavana i udruženja i manifestacije osoba sa invaliditetom.

U mnogim akcijama fondacija je podržala verske i kulturne institucije, učestvovala u produkciji filmova i snimanju kompozicija.

Delta Fondacija će nastaviti da pruža pomoć onima kojima je neophodna.