mobile_menu_bg-1 header_menu_bg_v3

Naslovna Gradimo bolji svet Digitalno selo

projekat

Digitalno selo

Poseti sajt

Projekat Digitalno selo stvara mogućnost za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veću zaradu za poljoprivrednike i privlačniji život na selu, posebno za mlade.

Statistika kaže da srpska sela nestaju: od 4.700 sela u našoj zemlji, 1.200 će nestati u narednih 15 godina. U više od 1000 sela živi manje od 100 stanovnika, a u više od 200 nema meštanina mlađeg od 20 godina.

Poljoprivreda je velika šansa za srpsku ekonomiju i srpsko selo, ali samo ako je moderna, zasnovana na savremenim informacionim tehnologijama i digitalnim trendovima.

U 2022. godini proces modernizacije srpskih sela podgli smo na viši nivo i zajedno sa partnerima Institutom BioSens i Mokrin House-om pokrenuli projekat Digitalno selo u Mokrinu sa namerom da povežemo modernizaciju poljoprivredne proizvodnje sa procesom digitalizacije. Od 2023. godine, kao novi i prvi finansijski partner, projektu se pridružila i OTP Banka Srbija.

Projekat obuhvata 24 gazdinstva, a tokom 2022. godine završili smo prvu fazu projekta. Održali smo 10 predavanja, postavili smo meteo stanicu i započeli smo razvoj AgroSens aplikacijie koja treba da omogući praćenje stanja useva pomoću mobilnih telefona ili računara.

Digitalno selo deo je FOSTER projekta Evropske komisije čiji je cilj razvoj Food Sistema.