mobile_menu_bg-1 header_menu_bg_v3

Naslovna O nama Istorijat kompanije

Istorijat kompanije

Delta Holding uspešno posluje u Srbiji i svoje poslovne planove usmerava na internacionalno tržište. Ostvarujući uspešne poslovne rezultate i gradeći partnerske odnose sa inostranim kompanijama, Delta Holding ostvaruje i ekonomski rast Srbije.

1991.

Delta je počela da radi u Beogradu, 4. februara 1991. godine. Vlasnik preduzeća, privrednik sa velikim iskustvom, i pet mladih saradnika, započeli su avanturu u kojoj je sve bilo neizvesno.

U svojim prvim poslovima Delta se nije mnogo razlikovala od drugih privatnih preduzeća tog vremena. Zaradu je donosio uvoz različitih proizvoda. Vrlo brzo firma počinje i da izvozi: drvo, drvnu građu, a zatim i pečurke.

Iako nevelikog obima ovi poslovi su značajni, jer Kompaniji donose devizni priliv, u vreme kada se u zemlji teško dolazilo do strane valute. Devize omogućavaju novi uvoz robe široke potrošnje i krug poslovanja sve se uspešnije zatvara. Ozbiljan iskorak predstavlja formiranje Delta Banke – prve privatne banke u Jugoslaviji. Predsednik Kompanije pokazuje da ima viziju, a Delta hrabrost da prva uđe na dotad neistražene terene.

Nažalost, međunarodna zajednica uvodi sankcije,
ekonomska situacija postaje sve teža, a poslovanje
sa inostranstvom gotovo nemoguće. Delta prvi put
demonstrira veštinu prilagođavanja tektonskim
promenama na tržištu: fokus poslovanja prebacuje
u inostranstvo, u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.
Time čuva svoj biznis, ali i svoje kadrove.

U Rusiji Delta postaje vlasnik Bajkalskog celuloznog kombinata i, što će se pokazati posebno važnim, zastupnik kompanije Nike za tržište SSSR. To je prva velika kompanija sa kojom Delta uspostavlja partnerski odnos i prvi brend sa kojim će ostvariti veliki uspeh. Kasnije će ovakva saradnja postati pravilo u Deltinom poslovanju.

1996.

Na tržištu SSSR Delta i Nike beleže fantastične rezultate. Nike prihvata da Delti prepusti i razvoj sopstvene maloprodaje, udeo Nike na tržištu raste, da bi kasnije dostigao do tada neprikosnoveni Adidas.

U Srbiji poslovodstvo donosi još jednu revolucionarnu odluku: osniva se Delta Osiguranje, jedna od retkih privatnih osiguravajućih kuća. Delta razvija saradnju sa novim globalnim brendovima. Postaje uvoznik i zastupnik automobila Fiat, Lancia, Alfa Romeo i kozmetike Beiersdorf, odnosno brenda Nivea.

2000.

Ključni dani za Srbiju postaju ključni i za Deltu. Promenom vlasti 2000. godine menjaju se i uslovi poslovanja. Nova klima predstavlja signal za Deltu da najveći deo poslovanja ponovo locira u svojoj zemlji. Prodat je Bajkalski celulozni kombinat.

Već krajem 2000. godine Delta otvara prvi objekat Maxi i time započinje novu eru u poslovanju kompanije – razvoj maloprodaje.

2001.

Maxi raste brzinom nezapamćenom u ovoj industriji. Do kraja 2004. godine otvoreno je 57 objekata, a Maxi postaje najveći maloprodajni lanac u zemlji po ostvarenom prometu. Počinje razvoj novog formata – hipermarketa Tempo.

Delta Osiguranje osvaja sve značajniji udeo na tržištu i osniva prvi privatni penzioni fond. Delta Banka postaje vodeća banka u Srbiji.

2003.

Počinje saradnja sa kompanijom Pioneer, jednim od najvećih proizvođača semena na svetu. Jedan od strateških zaokreta događa se prodajom Delta Banke.

Dok su mnogi verovali da će bankarstvo ostati ključni Deltin biznis, poslovodstvo sa predsednikom Kompanije na čelu procenjuje da je banka dostigla svoj vrhunac u Deltinom okrilju i da je vreme da postane deo globalne bankarske mreže.

Prodaja Delta Banke jedna je od najuspešnijih u centralnoj i istočnoj Evropi. O kvalitetu banke najbolje govori činjenica da je novi vlasnik u potpunosti zadržao postojeći kadar, a da je Banka Intesa i dalje lider na tržištu Srbije. Za Deltu to znači suštinsku promenu portfolija. Novac dobijen ovom transakcijom reinvestira se u nove core biznise: dalje se razvija maloprodaja, počinje veliki investicioni ciklus u agraru i pokreće se novi biznis – izgradnja šoping-molova.

Delta postaje vlasnik 5 velikih poljoprivrednih imanja u Vojvodini. Akvizicijom, deo sistema postaju i prehrambene fabrike: mesna industrija Yuhor, fabrika brašna i testenina Danubius, proizvodnja apetisana, cerealija i osnovnih životnih namirnica Florida Bel.

2007.

Sagrađen je prvi pravi šoping-mol Delta City, najpre u Beogradu, ubrzo zatim i u Podgorici. Delta kupuje hotel Kontinental u Beogradu.

Zbog kašnjenja u izgradnji Univerzitetskog sela za Univerzijadu 2009. godine, Delta ulazi u ovaj projekat i u najkraćim mogućim rokovima podiže naselje Belville od skoro 2.000 stanova i dve poslovne zgrade.

2009.

Kompanija prema ostvarenom prihodu i zvanično postaje najveća u Srbiji. Godišnji promet dostiže 3 milijarde evra.

2011.

Od 2011. nastaje još jedan veliki zaokret u poslovanju: period koji s pravom nazivamo nova Delta. Maloprodaja Delta Maxi prodata je belgijskoj grupaciji Delhaize za rekordnih 932,5 miliona evra. Deltini prihodi od prodaje kompanija time su premašili 1,5 milijardi evra.

2014.

Delta izlazi iz biznisa osiguranja tako što preostali udeo prodaje svom partneru, Generali Grupi. Strateški biznis i dalje je Delta Agrar, organizovan kroz 5 imanja i fabrike hrane Yuhor, Danubius, Mioni i Florida Bel.

Uz odlično operativno poslovanje šoping-molova Delta City i hotela Crowne Plaza Beograd, Kompanija planira velike investicije u real estate-u: izgradnju novog šoping-mola, novog poslovnog sedišta, dva hotela visoke kategorije i novih poslovnih objekata.

Posao distribucije širi se jačanjem logistike, a posebno otvaranjem novog distributivnog centra Delta Transportnog Sistema. Kompanija ostaje fizički znatno manja, ali efikasnija nego ikad, kadrovski i organizaciono spremna za nove poslove. Nova Delta, kompanija za 21. vek

2015.

Pokrenut je projekat "Mladi lideri" za zapošljavanje mladih stručnjaka. Kompanija ostaje po obimu manja, ali efikasnija nego ikad, kadrovski i organizaciono spremna za nove poslove.

2016.

Kompanija nastavlja da prati svoju poslovnu filozofiju, pa u februaru 2016. prodaje tržne centre "Delta City" u Beogradu i Podgorici afričkom fondu "Hyprop Investments" za ukupno 202,8 miliona evra.

Krajem iste godine u sastav Holdinga ulaze beogradski hotel Holiday Inn i BelExpo Centar, čime Kompanija potvrđuje svoju strategiju da u Beogradu razvija kongresni turizam. U njihovu obnovu uloženo je više od 2,5 miliona evra.

2017.

Ceremonijalnom predajom ključeva u septembru 2017. godine svečano je otvoren Hotel InterContinental, jedini hotel sa pet zvezdica u Ljubljani i najviša zgrada u ovom gradu.

Iste godine Delta Fondacija je gradu Beogradu poklonila skulpturu “Odande dovde” koja krasi pasarelu od Kalemegdana do Savskog pristaništa.

2018.

2018. godine Kompanija pokreće dva nova projekta: Delta Biznis Inkubator, čime počinje da ulaže u razvoj startap biznisa, i Naše selo, projekat kojim želi da pokrene razvoj poljoprivrede u nerazvijenim predelima i obnovu sela u Srbiji.

2019.

Proleća 2019. godine u samo 7 dana otvara dva šoping-mola – Delta Planet u Banjaluci i Delta Planet u Varni. Takođe, Delta odlučuje da studentima pruži priliku da već tokom studija zakorače u poslovni svet, te prvi put organizuje Compass, obrazovni program namenjen studentima.

U ovoj godini postavljen je i kamen temeljac za novu poslovnu zgradu Holdinga – Delta House.

2020.

2020. godinu obeležila su dva velika događaja – Kompanija je najavila ulazak u novi biznis, regionalnu e-commerce platformu Ananas, i postala vlasnik Sava centra, beogradskog kongresnog, kulturnog i poslovnog centra koji je staklenom pasarelom povezan sa hotelom Crowne Plaza koji je već u njenom vlasništvu.

2022.

U februaru 2022. zvanično je počela sa radom e-commerce platforma Ananas na adresi www.ananas.rs. Delta Holding planira da u razvoj ovog projekta investira oko 100 miliona eura u razdoblju od pet godina.

2023.

2023. godinu obeležilo je otvaranje rekonstruisanog kongresno-poslovnog dela Sava Centra u koju je uloženo više od 118 miliona evra tokom dve godine trajanja obnove. Time se Beograd pozicionirao kao važno mesto kongresnih skupova koji mogu ugostiti više od 5.000 posetilaca.

Tokom ove godine Ananas platforma se proširila i na tržište Severne Makedonije, a hotelski portfolio obogatio je Radisson Collection – Old Mill.