mobile_menu_bg-1 header_menu_bg_v3

Naslovna Najavljeno otvaranje Plave dvorane

Najavljeno otvaranje Plave dvorane

Na konferenciji za medije sali Sava Centra najavljeno je da će vrata čuvene „Plave dvorane“ biti otvorena od 3. septembra 2024. godine.

Obraćajući se okupljenima Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra, istakla je da je kompanija Delta Holding investirala više od 120 miliona evra u rekonstrukciju Sava Centra dodavši da otvaranje Plave dvorane označava završetak celokupnog projekta obnove najvećeg kongresnog, kulturnog i poslovnog centra u Jugoistočnoj Evropi. „Beograd i Srbija ponovo dobijaju mesto za najznačajnije kulturne događaje: koncerte, filmske projekcije, predstave i mjuzikle, kao i mogućnost da ugostimo najveće svetske kongrese i poslovne događaje, koji broje više hiljada učesnika”, rekla je Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava Centra.

Obnovljena Plava dvorana je većeg kapacitata, sada ima ukupno 4.050 sedećih mesta, opremljena je tehnikom poslednje generacije, sa unapređenom akustikom i najvećim bioskopskim 3D platnom u regionu. Novina su VIP lože sa 110 mesta, kao i dodatni redovi u parteru, koji su doprineli povećanju kapaciteta gledališta.

Jedan od prvih događaja biće dugo očekivani koncert muzičke umetnice Ane Đurić Konstrakte. Na pitanje novinara kada će koncert, Konstrakta je odgovorila: „Evo sa ‘će, 19.septembra. Kasnim samo dve godine sa beogradskim koncertom, ali čekala sam da se otvori Sava Centar“.

O značaju Plave dvorane za kulturnu ponudu Beograda govorila je gradska sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić: „Plava dvorana je mesto gde se slavila kultura. Brojne kulturne manifestacije čiji se nastanak i razvoj vezuje za Sava Centar, vraćaju se sa svojim programima. To su FEST, Bemus, Bitef i druge manifestacije“, istakla je Nataša Mihailović Vacić, gradska sekretarka za kulturu.

Obnovljeni Sava Centar uveliko doprinosi unapređenju Beograda kao kongresne destinacije naglasila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije i dodala: „Činjenica da imamo najveću dvoranu u ovom delu Evrope, visoko nas pozicionira na svetskoj i na evropskoj mapi kongresne industrije. To će doprineti kako ekonomskom razvoju zemlje, tako i jačanju reputacije naše destinacije.“

Na kraju, generalna direktorka Sava Centra Kristina Milinčić pozvala je sve da zajedno uživaju u događajima koji  nas očekuju u narednom periodu: koncert Kraljevske Filharmonije iz Londona, koncert Jasmin Levi u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a, nastup fado dive Marize, premijera filma „Megdan“, svetske turneje stranih produkcija: muzičko-plesni šou Stomp i mjuzikl „Mali Princ“, kao i koncerti brojnih domaćih muzičkih zvezda.

Kalendar do sada potvrđenih događaja dostupan je na sajtu: www.savacentar.rs